“Nu med Aloe vera” – det bør du vide

“Nu med Aloe vera” – det bør du vide

Sætter man «Aloe vera» på en emballage, går salget som varmt brød, hvad enten det drejer sig om hudpleje eller kosttilskud. Men vær kritisk – det er ikke alt «grønt», som glimrer.

Vidunderplanten Aloe vera er blevet brugt i tusinder af år på grund af sine fantastiske egenskaber. Geléen i de tykke blade er blødgørende, fugtighedsgivende og beroligende og anvendes ikke mindst i hud- og hårplejeprodukter. Den benyttes også i kosttilskud, som drikkes af millioner af mennesker over hele verden. Der reklameres ofte med Aloe vera som ingrediens, men man kan let blive narret.

– Det er vigtigt at se efter, hvilke ingredienser produktet indeholder og huske på, at det altid er den ingrediens, der er allermest af, som står først i ingredienslisten. Derefter vil du se indholdet i faldende rækkefølge, forklarer produktspecialist i Forever Living Products, Gabriela Johansson, og tilføjer, at sukker, vand og tilsætningsstoffer ikke bør stå øverst i en Aloe vera-drik.

Dyr og eftertragtet

På grund af alle sine fine egenskaber er Aloe vera ikke bare en stærkt eftertragtet og hyppigt anvendt ingrediens – den er også dyr. Det medfører, at mange producenter har små mængder af planten i deres produkter, selvom de markedsføres som Aloe vera-produkter eller med Aloe veraens egenskaber.

Forever Living Products, som er verdens største dyrker, producent og distributør af Aloe vera, har stort fokus på planternes høje kvalitet og ikke mindst på, hvordan de høstes og forædles.

– I Forevers produktion fileteres planterne i hånden, så man kun beholder det absolut bedste i planten, nemlig geléen inde i de tykke blade, forklarer Johansson.

– I en billigere produktion kværner man derimod hele Aloe vera-bladet i stykker og filtrerer derefter massen. Det er naturligvis udgiftsbesparende, men som kunde får man så rester fra yderskrællen med, og det er ikke lige så godt for hudplejen og kosttilskuddet. Som kunde er det derfor en fordel at kunne vælge Aloe vera-produkter, hvor information om denne proces er tilgængelig.

Filetering, ikke filtrering

Der findes cirka 400 forskellige kendte arter i Aloe-slægten – alle med hver deres unikke egenskaber og anvendelsesområder.

– Til mad og kosttilskud er det særligt én art, der bruges, nemlig Aloe barbadensis Miller, siger Johansson.

Hun anbefaler forbrugerne at tjekke, hvilken type Aloe vera der er brugt, især hvis du køber Aloe vera i form af færdige drikke eller i kosttilskud. Så undgår du at få Aloe vera med andre egenskaber end dem, du ønsker.

– Tjek desuden, at produktet er certificeret af IASC, International Aloe Science Council.

Det er en brancheorganisation og et forum, der indsamler viden om Aloe vera, laver regler og kontrollerer, at produkterne, der sælges, er gode nok.

– Undersøg også, hvordan produktet fremstilles. Den højeste kvalitet opnås, når den yderste skræl fjernes manuelt, og kun geléen i bladet bruges. Den yderste skræl skal ikke bruges, fordi den indeholder stoffer, du ikke ønsker at få i dig, siger hun.

Johansson fortæller, at i en billigere produktion kværner man derimod hele Aloe vera-bladet i stykker og filtrerer derefter massen. Det er naturligvis udgiftsbesparende, men som kunde får man så rester fra yderskrællen med, og det er ikke lige så godt for hudplejen og kosttilskuddet.

– Ulempen ved det er, at du så også filtrerer de ønskede stoffer, teksturen og smagen væk, og dermed står man tilbage med næsten udelukkende vand, siger hun og tilføjer, at Forevers Aloe vera både håndplukkes og fileteres i hånden, netop for at bevare mest muligt af den gode indergelé.

– Som kunde er det altid en fordel at kunne vælge Aloe vera-produkter, hvor information om denne proces er tilgængelig, afslutter Johansson.

Relaterede links:
Læs mere om Forevers Aloe vera…

::

Del siden med andre

Om forfatteren

Redaktøren editor